joi, 5 aprilie 2012

Repartitia apei pe glob

Apa se intilneste in interiorul si la suprafata scoartei terestre,in atmosfera fiind sub forma de vapori.De asemenea este continuta in corpul organismelor vii.Apa in natura formeaza un invelis neintrerupt,hidrosfera,care este reprezentata printr-un sir de unitati acvatice;ape curgatoare,lacuri,ape supterane,mlastini,ghetari,mari si oceane,toate fiind legate hidrosferei in spatiu.
Volumul hidrosferei este la 1 miliard 800 mil.km3.Din aceasta cantitate de apa,marile si oceanele le revin 1370 mil.km3,in scoarta terestra sint concentrate 460 mil,km3,in ghetari 24 mil.km3, in lacuri 230 mii km3, iar in riuri 1200 km3

Apa in natura si proprietatile ei fizico-chimice

Apa este unul dintre cele mai raspindite substante minerale in natura.Ea reprezinta o combinatie chimica dintre hidrogen si oxigen-H2O.Ca urmare a proceselor de evaporare,condensare,inghet si topire,apa trece usor dintr-o stare de agregare in alta.
In conditii de suprafata,la presiune normala,apa fierbe la temperatura de 100 de grade si ingeata la temperatura de 0 grade.Hidrogenul si oxigenul sunt reprezentati in natura prin mai multi izotopi- H1;H2;O16;O17;018;.In legatura cu aceasta hidrogenul si oxigenul formeaza intre ei mai multe combinatii chimice.Se cunosc 9 feluri de apa,dintre care cea mai raspindita este apa obisnuita H2O carei revin 99,73%.Celelalte opt feluri de apa sint cunoscute sub denumirea de apa grea.Din ele face parte deuteriul.Aceasta apa fierbe la temperatura de 101,42 grade si ingeata la temperatura de 0,80 de grade.Deuteriul este folosit ca modelator de neutroni in reactoarele nucleare.
In apa grea organismele nu traiesc.Pestii suporta o concentratie de apa grea de pina la 32% iar rozatoarele de pina la 40%.Apa grea se intilneste in apa de mare,de ploaie,in apa de topirea zapezii,in tesuturile vegetale si animale.Dintr-o tona de apa obisnuita se pot obtine10 cm3 de apa grea cu puritate de 99,99%.
Spre deosebire de alte corpuri din natura,apa poseda cea mai mare capacitate termica,fiind de doua ori mai mare decit a ghetii.Apa inmagazineaza caldura,dar conductibilitatea ei termica este foarte redusa.Aceste proprietati determina caldura specifica si capacitatea calorica mare a apei,ceea ce o face sa influenteze puternic climatul Terrei.Conductibilitatea termica a ghetii si zapezii este mai mica decit a apei lichide.Formarea ghetii la suprafata bazinelor protejeaza apa de racirea ulterioara.In iernile geroase stratul de zapada este un izolator ce apara solul si plntele de inghet.Apa poseda o conductibilitate electrica joasa.
Apa pura din punct de vedere chimic nu exista.Din cele 98 de elemente chimice intilnite in scoarta terestra,45 au fost descoperite si in componenta apei,insa multe din ele se gasesc intr-o cantitate foarte mica.
Concentratia substantelor chimice dizolvate determina salinitatea apei,care se masoara in promile,procente si grame la litrul de apa.Putem spune deci ca apa este o solutie.
Apa are o capacitate inalta de dizolvare si este considerata un dizolvant universal.Apa marilor in stare dizolvata contine cloruri,bromuri,ioduri,sulfati de sodiu,magneziu.In unele mari pa contine o cantitate mare de saruri,ajungind pina la saturatie.In Marea Moarta salinitatea se ridica la 290 de promile.
Apele de ploaie si cele provenite din topirea zapezilor,care se considera cele mai pure,contin in stare dizolvata oxigen,azot,bioxid de carbon,saruri nitrati,subsstante organice.In apele riurilor si apele subterane,pe ling diferite gaze exista saruri de calciu,magneziu,sodiu,nisip,miluri in suspensie.Prezenta bicarbonatului de calciu face apa dura.
Apa patrunde usor in diferite medii,raspindindu-se in toate directiile.Ea joaca un mare rol in restribuirea caldurii pe suprafata Terrei.
In urma dizolvarii,eroziunii,scurgerii si acxumulari apa transporta cantitati mari de substante in interiorul si la suprafata scoartei terestre.
Cea mai mica densitate apa o are la tempeatura de 4 grade.Astfel devenind grea,se lasa in straturile de mai jos.
La inghet apa isi mareste volumul cu 10% si devine mai usoara.Aceasta permite ghetii sa pluteasca in apa.Gheata fiind mai usoara ca ap si un rau conductor termic,apara straturile de apa mai adinci de inghet si vietuitoarele acvatice de pieire.
Culoarea apei sete determinata de substantele minerale si de microorganisme ce le contine.Astfel ea poate avea culoarea galbuie,albastra,verzuie,cafenie,albuie.
In functie de substantele dizolvate,apa are gust sarat,acru,amar etc.Ea poate sa fie radioctiva cind se scurge prin rocile radioactive(vulcanice,magmatice intruzive)